BERNIE VERHOEVEN

LAYOUT UITGE-LEGD door Jan van Buuren & Sonny Lips / Layoutmannen.
Plus Annelies Schreuder/Layoutvrouw

EXTRA MENUREGEL: BERNIE VERHOEVEN * JOHNNY TEN HAVE *
SANDER VAN LAAR * JAAP VIERENVIJFTIG * INEKE SPRONK *
TINEKE VISSCHER / BERT VAN GENT * MARGO VELDHUIZEN * HANNEY BRUIJNCAROLINA VERGOOSSEN I * THEA TUTICATPATRICIA RENIERS-JOOSSEN * WOLTER KOBUS * MAJA MARS * DENNIS POLMAN *
MARIJKE RIPKE-HEUVERS
CAROLINA VERGOOSSEN II * TERU
G

LAYOUTEN = UITLEGGEN, daarom leggen we het uit (sl).

LAYOUTMAN/VROUW fotofilmen

 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

LAYOUTMAN/VROUW fotofilmen

We stellen een Facebook Flow samen met drie autonome foto’s van BERNIE VERHOEVEN, uit het Meesterklassement van GP. Met de bedoeling daarmee een triple-overzicht van haar werk te bieden. De drie foto’s om de FB Flow in te voeren zijn de volgende:

Daar komt dan onderstaande tripleflow uit. In dit geval best wel een aardige “tref”. Meestal vallen de FB Flow’s tegen. Althans qua layout. Tegenvallen in zoverre dat er nauwelijks een verhaal in duidelijk wordt. “Ja Bernie maakt verschillende foto’s. Hoezo verschillende?”

Willen we dan wel zo’n tref? Nou nee! We willen zoveel mogelijk BERNIE VERHOEVEN’s breedte van haar werk over de bühne brengen. Bijvoorbeeld dat zij naast een loca-documentaliste ook een goede portrettiste is. In dat geval moet het portret de LEAD van de drie worden en hebben we iets als hieronder in het hoofd:

Het verschil is dat het vrouwenportret de LEAD, zeg de helft van het totale triplet, moet worden. De twee andere worden dan SIDEKICKS. Daartoe valt een nieuw hoogte/breedte formaat van die lead uit te rekenen, nog voordat we er überhaupt een programma mee ingaan. Wat op de ouwerwetse manier heel goed met schetsen op ruitjespapier kon. Of in de doka met de vergrotingskoker,waarmee je tegelijk kon verkleinen. Snijden niet te vergeten. Een aartsconservatieve layouter en typograaf zoals “die vanbuuren” kán dat. Kreeg hij in zijn beginnende reclamejaren, als layoutman/werktekenaar van zijn coryfeeën uit die dagen, méé.

Een hedendaags digitalist kan ook tot zo’n resultaat komen. Door iets andere dan de drie oorspronkelijke(autonome) foto’s in andere snit te vertalen. Anders gesneden? Vooral die ene van het portret smaller en in verhouding hoger gemaakt. Kan al een heel andere samenhang, lees triptiekverhaal, opleveren.

Nee, ga niet als Van Buuren zitten ruitjespapieren. Trouwens van internet weet hij weer de ballen van. Kijk wat jezelf betreft vooràf waar je heen wilt. Wordt je ook een layoutprof mee, zoals Annelies Schreuder (06 18610840). Zij weet vooral hoe je daar in je hoofd mee om moet gaan. Alvorens er klakkeloos, voor het vaderland weg, progamma’s mee in te stappen. Zij gaat hier trouwens binnenkort workshops over geven. Zónder ruitjespapier! Voor kleine gezelschappen van max 4 personen. Hou haar in de gaten. Vraag haar om enige nadere informatie. Triptieke Voorlichting mag je het ook noemen.

(Sonny Lips,webmaster)